Heldens Psychologie

Dwangstoornissen

Dwangstoornissen

Mocht je last hebben van onrust die je niet van je af kunt zetten en voer je handelingen uit om de onrust kwijt te raken, dan zou er sprake kunnen zijn van een dwangstoornis. De handelingen kunnen uiterlijke handelingen zijn, maar ook mentale handelingen. Voor anderen lijken de handelingen overbodig, maar voor iemand met dwang zijn ze van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om nadelige gevolgen te voorkomen of om het gevoel dat niet goed zit kwijt te raken.

Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of de deur gesloten is of het overmatig wassen van de handen. De handeling of gedachte kan een gevolg zijn van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel dat leidt tot angst zoals de angst om iets kwetsbaars als een kind iets ernstigs aan te doen.

Binnen mijn praktijk behandel ik een dwangstoornis met Cognitieve Gedragstherapie en onderzoek ik samen met je de factoren die aan de dwang ten grondslag liggen. Om deze factoren te behandelen kan het zijn dat ik EMDR of schematherapie inzet.