Heldens Psychologie

Depressieve stemmingsstoornissen

Depressieve stemmingsstoornissen

Mocht je merken dat het niet meer goed lukt om te genieten en voel je je vaak de hele dag somber, dan kan er sprake zijn van een stemmingsstoornis. Vaak word je dan niet meer vrolijk van dingen waar je vroeger wel blij van werd. Sommige mensen met een stemmingsstoornis voelen zich zo slecht dat ze nadenken over de dood, of dat ze dood willen.

Bij een depressie staat somberheid op de voorgrond. Je hebt dan nergens meer plezier in, je eet en slaapt weinig of juist heel veel. Ook heb je weinig energie. Je voelt je al langer dan een paar weken zo, misschien zonder dat er iets ergs of verdrietigs is gebeurd. Het kan zijn dat je je alleen in een bepaald seizoen somber voelt of dat het begin van de somberheid samenhangt met een ingrijpende gebeurtenis.

Bij een chronische depressie heb je minder klachten en de klachten zijn milder. Wel heb je er al langer last van, minstens twee jaar.

Binnen mijn praktijk beoordeel ik de aard en mate van de stemmingsstoornis. Afhankelijk van de aard en ernst behandel ik je met Cognitieve Gedragstherapie, EMDR of schematherapie.